SUMEC.
1. Šašlik ze sumce
600 g sumčího masa, 200 g uzené klobásy, 200 g cibule, 4 lžíce oleje, lžíce citrónové šťávy, po lžičce octa, soli, pepře, cukru, nastrouhané cibule a utřeného česneku, olej
Maso nakrájíme na malé kostičky, klobásu na kolečka a cibuli také na kolečka, vše zalijeme marinádou připravenou smícháním zbývajících přísad a uložíme 1 den v chladu. Pak navlékáme na jehly střídavě kostičky sumčího masa, klobásu a cibuli. Pečeme 15 minut za občasného polévání zbylou marinádou.
2. Pečený sumec
Sumec, kořenová zelenina, cibule, 2 bobkové listy, několik zrnek pepře a hřebíčků, hladká mouka, 1/4 l octa, 1 l bílého vína, 3/4 l hovězí polévky, kyselá smetana, citrón, sardelové máslo
Sumce nasolíme, prořízneme po stranách a necháme několik hodin v chladu odležet. Pokrájíme na kolečka zeleninu a osmažíme do světle žluta na másle. Přidáme koření, zaprášíme trochou mouky a osmahneme. Přilijeme ocet, 1/2 l vína a hovězí polévku. Vše vaříme 1/2 hodiny, procedíme, smícháme se zbylým vínem a nalijeme na osušeného, moukou poprášeného a v kastrole uloženého sumce. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a často poléváme marinádou a kyselou smetanou. Po upečení obložíme smaženými brambory a podáváme s procezenou, trošku zaprášenou šťávou, do které zamícháme citronovou šťávu a sardelové máslo.
3. Sumec s holandskou omáčkou
Sumec nebo štika, sůl, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, pór, 1/2 l octa, láhev bílého vína, bobkový list, celý pepř, hřebíček
Dobře omytou rybu důkladně odrhneme solí, protože je sliznatá, a necháme několik hodin odležet. Zatím udusíme na másle zeleninu, pak zalijeme 3 l vody a octem, přidáme víno a koření. Uvařenou marinádu procedíme a ještě vařící nalijeme na rybu a rybu v ní uvaříme. Podáváme s brambory a holandskou omáčkou.
4. Sumec s hořčičným máslem
2 kg sumčího masa, 1 l bílého vína, 5 dcl vody, 50 g cibule, 150 g kořenové zeleniny, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 15 zrnek pepře, sůl, na hořčičné máslo : 150 g másla, 3 lžíce hořčice, 4 natvrdo uvařené žloutky, mletý pepř, sůl, zelená petřželka
Maso bez kůže nasolíme a necháme několik hodin odležet v chladu, potom ho dusíme v roztoku vína, vody, koření, pokrájené zeleniny a soli. Upravené na míse poléváme rozpáleným hořčičným máslem, které připravíme prolisováním žloutků a rozšleháním s ostatními surovinami, a zdobíme snítkami kadeřavé petržele.
5. Labužnický sumec
800 g sumce, 8 lžic oleje na pečení, lžíce oleje do omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce sherry, lžička solamylu, půl lžičky soli, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rýžového vína, 2 lžičky cukru, lžička octa, 3 lžíce vody, sůl
Maso nakrájíme na kostičky, zaprášíme solamylem a solí a 10 minut pečeme v oleji rozmixovaném se 2 lžícemi sójové omáčky. Zbylou sójovou omáčku umícháme se třeným česnekem, sherry, vínem, cukrem, octem, olejem a vodou. Krátce povaříme a podáváme k rybě.
6. Sumec s čínským zelím
800 g sumce, 1/4 kg čínského zelí, 100 g žampiónů, cibule, stroužek česneku, pórek, 2 dcl masového vývaru, půl lžičky zázvoru, lžíce solamylu, 3 lžičky sójové omáčky, lžička cukru, lžíce octa, sůl, lžíce oleje
Do vymaštěné zapékací misky vložíme nakrájené čínské zelí, cibuli, pórek a česnek, přidáme na kostičky nakrájeného sumce, zalijeme vývarem osoleným a ochuceným zázvorem a 15 minut pečeme. Potom maso vyjmeme a zeleninu promícháme s pokrájenými žampióny a ostatními přísadami. Pečeme dalších 15 minut, pak vložíme rybu zpět a necháme prohřát.
7. Sumčí paprikáš
800 g sumce, 50 g slaniny, lžíce sádla, cibule, rajče, 2 červené papriky, 3 dcl kyselé smetany, lžička sladké papriky, sůl
Kůže zbavené a vykoštěné maso nakrájíme na kostičky a osolíme. Slaninu rozškvaříme, škvarky z ní odstraníme, přidáme sádlo, nakrájenou cibuli a když zčervená, odstavíme ji z ohně, zasypeme paprikou, na malé kousky nakrájenými paprikami a rajčetem, poklademe kousky masa, podlijeme nepatrným množstvím vody a velmi zvolna dusíme pod pokličkou 20 minut. Nemícháme ! Nakonec přilijeme osolenou smetanu, necháme přejít varem a podáváme s makarony.
8. Sumec Topaz
3/4 kg sumce, 4 lžíce citrónové šťávy, 8 rajčat, 150 g sterilovaného hrášku, 150 g sterilované kukuřice, 2 cibule, pepř, špetka tymiánu, 50 g másla, polohrubá mouka, olej
Stažené sumčí maso naporcujeme, zakapeme citrónovou šťávou a asi hodinu necháme odležet v lednici. Rajčata asi 2 minuty povařííme, pak je rozčtvrtíme, odstraníme jadérka, cibuli pokrájíme na tenká kolečka, osmahneme ji na másle, přidáme rajčata, sterilovaný hrášek a kukuřici. Vše prohřejeme se solí a tymiánem. Marinované porce sumce osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na oleji osmažíme. Podáváme se zeleninovou směsí.
9. Orlické sumčí rolky
600 g masa ze sumce, 200 g šunky, 3 žloutky, sůl, pepř, 2 dcl masového vývaru, 100 g másla, lžíce hladké mouky
Z masa bez kostí a kůže nakrájíme čtvercové porce, ty osolíme, opepříme, potřeme kaší z mleté šunky, a žloutků, svineme, ovážeme nití a dusíme na másle za občasného podlití masovým vývarem. Udušené rolky vyndáme, omáčku zaprášíme moukou, povaříme, nalijeme na rolky zbavené nití a podáváme s bílým pečivem.
10. Sumec zapékaný s brambory
300 g sumce, 1/2 kg brambor, 150 g másla, sůl, lžíce octa, 3 dcl smetany, 50 g hladké mouky, 50 g tvrdého sýra, 2 žloutky
Sumčí maso vaříme 10 minut v osolené a okyselené vodě, pak ho zbavíme kůže a pokrájíme na tenké plátky. Remosku vytřeme máslem, narovnáme do ní asi 1/3 osolených brambor, na ně polovinu sumčího masa, pak další třetinu brambor, zbylé maso a nakonec zbylé brambory. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji smetanou, zakvedláme se strouhaným sýrem a krátce povaříme. Do odstavené omáčky přidáme žloutky a sumce s brambory zalijeme a upečeme.
11. Sumec s opilými brambory
4 porce sumce, sůl, půl lžičky pepře, 100 g sádla, 50 g cibule, 600 g brambor, 3 dcl černého piva
Plátky sumce bez kostí a kůže osolíme, opepříme a po obou stranách prudce opečeme na másle. Vyndáme je, ve zbytku sádla zpěníme nastrouhanou cibuli, rybu do ní vrátíme, obložíme kolečky nedovařených brambor, zalijeme pivem a pečeme, až jsou brambory měkké a mají kůrčičku.
12. Pilaf ze sumce
350 g sumce, sůl, 1 dcl oleje, 200 g předvařené rýže, půl lžičky pepře, 4 dcl silného rybího vývaru, petrželová nať
Sumčí maso bez kůže a kostí nadrobno pokrájíme a opečeme na oleji. Přidáme rýži, vývar, pepř, sůl, směs vlijeme do olejem vytřené rozehřáté remosky a asi 10 minut zapékáme, pak ještě necháme chvíli remosku zakrytou až se všechen vývar vsákne do rýže. Pilaf podáváme ozdobený petrželovou natí.
13. Sumec s brutnákem
600 g sumce, sůl, 50 g hladké mouky, 1 dcl oleje, 50 cibule, 2 dcl bílého vína, 2 lžičky sardelové pasty, lžíce citrónové šťávy, 50 g másla, 50 g lístečků brutnáku
Maso bez kůže a kostí osolíme, zaprášíme moukou. V oleji zpěníme cibuli, přidáme víno, sardelovou pastu a rybu a zvolna dusíme 15 minut. Hotové pokapeme citrónovou šťávou a podáváme sypané nakrájenými lístky brutnáku s malým kouskem másla.
14. Džuveč ze sumce
400 g sumčího masa, 1/4 kg předvařené rýže, 3 rajčata, 3 zelené papriky, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 dcl bílého přírodního vína, 2 dcl vody, bobkový list, pepř, sůl
Maso bez kůže a kostí pokrájíme na kostičky a 5 minut opékáme na oleji, přidáme pokrájená rajčata, pokrájenou cibuli, papriky, rýži a vše zalijeme horkým vínem smíchaným s vodou, utřeným česnekem, solí, pepřem, rozdrceným bobkovým listem, promícháme a přikryté vložíme na 10 minut do rozpálené trouby.
15. Sumčí závitky
4 sumčí porce, 4 plátky slaniny, lžíce hořčice, lžička sladké papriky, pepř, sůl, 2 lžíce bylinek (pažitka, petržel, libeček), lžíce citrónové šťávy, 2 červené kapie, 2 zelené papriky, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 2 dcl masového vývaru, 2 dcl jogurtu, půl lžičky karí
Osušené porce okořeníme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme hořčicí, posypeme polovinou nadrobno usekaných bylinek, poklademe plátky slaniny, zavineme a párátky zajistíme. Kapie a papriky nakrájíme na proužky a cibuli na kolečka. Osolenou zeleninovou směs ochucenou zbytkem bylinek dusíme za občasného podlévání vývarem do poloměkka, přidáme závitky a na mírném ohni ještě asi 20 minut dusíme. Vyndáme je na talíř, zeleninu zakvedláme osoleným jogurtem s karí a po prohřátí nalijeme na závitky a ihned podáváme.
16. Pikantní sumec
4 plátky sumce, 200 g žampiónů, 200 g rajčat, půl citrónu, 50 g másla, 1 dcl šlehačky, 1 dcl slepičího vývaru, lžička koprové natě, půl lžičky pepře, sůl
Rajčata bez měkkého středu pokrájíme, žampióny rozvrstvíme a pokapeme citrónovou šťávou a obojí podusíme na másle. Po 5 minutách přidáme šlehačku, pepř a osolíme. Porce také osolíme, popepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Do ohnivzdorné, máslem vymazané mísy dáme nejprve maso, pak připravenou směs, vše posypeme nakrájeným koprem a upečeme, podáváme se smaženými brambory.
17. Guláš ze sumce
600 g sumce, 50 g sádla, 50 g slaniny, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku, lžíce papriky, půl lžičky pepře, půl lžičky drceného kmínu, lžíce červeného vína, sůl
V sádle rozškvaříme slaninu, přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli, když zrůžoví, přidáme česnek rozetřený se solí, protlak a koření. Přidáme několik lžic vody a krátce podusíme. Do omáčky přidáme na kostičky pokrájené maso, 10 minut podusíme a ochutíme vínem.
18. Děvínský sumec
4 porce sumce, sůl, půl lžičky pepře, 80 g šunky, 60 g tvrdého sýra, natvrdo vařené vejce, 1,5 dcl oleje, 30 g pražených mandlí, 4 půlky kompotovaných broskví, 4 žloutky, 2 lžičky sherry
Porce sumce bez kůže a kostí osolíme, opepříme, položíme na ně po plátku šunky, sýra, čtvrtku vajíčka, přeložíme, sepneme jehlou, ještě osolíme a opepříme a zprudka opečeme na oleji. Hotové kapsy necháme v teple a zapícháme do nich krájené loupané pražené mandle. Podáváme s broskvovým kompotem s vařeným žloutkem místo pecky, mírně osolený a pokapaný sherry.
19. Sumec na zelenině
1 kg sumce, lžička soli, lžíce hladké mouky, 70 g sádla, čtvrt cibule, 80 g vařené kořenové zeleniny, 1 kyselá okurka, pepř, lžička rajčatového protlaku, 0,5 dcl červeného vína, citrónová šťáva
Porce ryby osolíme, zaprášíme moukou a opečeme na sádle. Do výpeku přidáme nastrouhanou cibuli, po zpěnění na ní vrátíme rybu, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, na kostičku nakrájenou okurku, pepř, protlak rozmíchaný v trošce vody a dusíme do měkka. Nakonec přilijeme víno a každou porci sumce stříkneme citrónovou šťávou.
20. Bratislavský sumec
2 porce sumce, 50 g cibule, 50 g másla, lžička sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce citrónové šťávy, lžička cukru, 1 dcl rybího vývaru, sůl, lžička maizeny, 1 dcl mléka
Na másle osmahneme nastrouhanou cibuli, přidáme porce sumce bez kůže a kostí, papriku, protlak, citrónovou šťávu, vývar a vše dusíme 10 minut. Pak přilijeme mléko s rozkvedlanou maizenou a krátce povaříme.