Dostal se mi do rukou film anglické produkce kde rybář koupil mražené makrely a vyrazil na štiky.V onom instruktážním filmu tahal štiku za štikou.Tak jsem se při loňské návštěvě Švédska na jezeru Bolmen rozhodl tento způsob rybaření vyzkoušet.Makrely jsem vezl sebou mražené,zakoupené u nás v Tesku.
Chytá se klasicky na káču,splávek musí být pochopitelně přiměřeně velký aby nám makrelu unesl.Je možno chytat i na těžko uvázáním volně průběžného olůvka asi 20-40gr.,za něj korálek,obratlík a lanka.Ale tím přijdete o výhodu volně unášené návnady nebo její přitahování a šíření pachové stopy...Způsob uvázání návnady je individuální,já jsem použil dva trojháčky na jednom ocelovém lanku a přiměřeně vycpáním makrely polystyrénem(přes tlamu).
Makrelu jsem navazoval když byla částečně rozmrzlá ale ne zcela,taky je možno makrelu uvázat a znovu zamrazit.Takto vybaven jsem vyrazil na štiky k nejbližšímu molu pod naši chatou.Celý vtip tohoto způsobu lovu spočívá v tom že makrela je velmi aromatická a zanechává ve vodě velmi silnou pachovou stopu,a je-li zmražená tak vydrží přece jen déle a pach se uvolňuje pomaleji.
Nahodil jsem z mola podél rákosí do míst kde se výskyt štik dal předpokládat a velmi zvolna navíjel podél rákosí a světe div se hned při prvním nahození po deseti minutách příšel velmi silný záběr ovšem jak rychle štika zabrala tak hned návnadu pustila,po vytažení z vody jsem zjistil že chyba byla patrně v uvázání makrely.Pak už jen stačilo dopilovat uvázání návnady,začal jsem používat i tři trojháčky a mohu Vám tento způsob jen doporučit.Přestože jsme chytali především trollingem tak navečer jsem si vždy vyšel ze svými makrelami a myslím že úspěchy byly překvapivé a navíc odpadá jakákoli starost o shánění nástražných rybek.
Tak nashle v obchoďáku u mražených výrobků.
autor Standa Dluhoš